Geschiedenis

Geschiedenis van Aon Nederland

Aon Nederland kent een lange historie die teruggaat tot het jaar 1688 in de 'gouden' zeventiende eeuw. Nederland dreef zeer actief handel met Oost- en West-Indië. Lucratieve handel, maar zeker niet zonder risico's. De handelaren voeren met kleine schepen en eenvoudige navigatie-instrumenten over open zee. Stormen, tyfoons, piraten en ziektes lagen voortdurend op de loer. Eenmaal in de haven overzee werd de bemanning regelmatig opgewacht door een vijandige lokale bevolking. Met alle financiële gevolgen van dien.

Risicomanagement

Om de financiële belangen van de deelnemers in de zeevarende ondernemingen te beschermen, vroegen deze risico's om een oplossing. Zo werd risicomanagement in de zeventiende eeuw gemeengoed in de internationale handel vanuit Nederland. Kapiteins en scheepseigenaren konden in die tijd hun verzekeringen niet direct bij verzekeraars afsluiten. Zij wendden zich tot een assurantiemakelaar. Eén van hen was onze stamvader Evert van Heijningen. Hij zorgde er vanaf 1688 voor dat ondernemers verantwoorde risico's konden én durfden nemen.

Stamvader van Aon

Aon Nederland heeft drie stamvaders. Zoals gezegd sloot Evert van Heijningen in 1688 de eerste Nederlandse verzekeringspolis af. Na zijn dood werd zijn bedrijf voortgezet door familieleden. Bij gebrek aan opvolgers werden de ondernemingsbelangen in 1770 verkocht. Na diverse fusies, met onder andere Van Bosse en Lavoma, ontstond in 1972 de Hudig-Langeveldt Groep. Deze firma is het resultaat van een fusie tussen het Amsterdamse bedrijf Langeveldt met de andere grote assurantiemakelaar in Nederland: D. Hudig & Co. in Rotterdam. D. Hudig & Co is opgericht in 1825 toen - onze tweede - stamvader Ferrand Whaley Hudig werd beëdigd tot assurantiemakelaar. Generaties lang is de firma geleid door leden van de Hudig-familie.

Van Hudig tot Aon

In 1991 werd de Hudig-Langeveldt Groep een dochteronderneming van de Amerikaanse Aon Corporation in Chicago. Een wereldwijd opererende financiële dienstverlener die tegenwoordig gevestigd is in Londen. In 1993 werd de naam Hudig-Langeveldt gewijzigd in Rollins Hudig Hall. En in 1996 luidt de bedrijfsnaam Aon Hudig.

Bekouw Mendes

Franco Mendes is onze derde stamvader. Van zijn hand zijn polissen gevonden uit 1765. Zijn firma groeide uit tot een grote verzekeringsmakelaar. Na meerdere fusies ontstond hieruit uiteindelijk het Nederlandse Bekouw Mendes en de internationale assurantiemakelaar Alexander & Alexander. In 1997 voegde Alexander & Alexander zich bij Aon Hudig. Tegenwoordig opereren zij samen onder de naam Aon Nederland. In 2008 kwam de Benfield Groep hierbij. In 2010 sloot Hewitt Associates zich hierbij aan, en in 2012 Aon Corporate Solutions. Samen maken wij Aon Nederland tot toonaangevend dienstverlener op het gebied van Risicomanagement, Employee Benefits en Verzekeringen.